EDoP WebЕвропейският ден на парковете тази година протича под мотото „Културното наследство: то е в нашата природа“.

Денят на парковете се отбелязва на 24 май от 1999 г. по инициатива на Федерацията на Европейските паркове –
EUROPARC, на която Асоциация на Парковете в България е член. 24 май е датата, на която през далечната 1909 г в Швеция се създават първите за цяла Европа девет национални парка.
Добрият пример за дългосрочно опазване на най-ценните кътчета природа от Швеция е последван и в България, където през 1934 г. е обявен първият национален парк на Балканския полуостров – Витоша. Към настоящия момент в България има три национални парка – Рила, Пирин и Централен Балкан и 11 природни парка – Витоша, Българка, Шуменско плато, Странджа, Беласица, Русенски Лом, Врачански Балкан, Златни пясъци, Персина, Рилски манастир и Сините камъни. Освен уникалната природа, редките видове растения и животни, които опазват, националните и природните паркове се характеризират и с богато културно-историческото наследство, включващо паметници, обекти с историческа и археологическа стойност, традиции, обичаи и занаяти. Например:

ПП Витоша – Боянската църква “Св. Панталеймон”, която е обект на световното културно наследство в България на ЮНЕСКО, Църквата при Драгалевския манастир „Успение Богородично“, средновековна крепост югозападно от с. Чуйпетлово;
ПП Шуменско плато – Шуменската крепост“ („Стария град“), както и Мемориален комплекс „Създатели на българската държава“;
ПП Странджа – нестинарството, включено в списъка на нематериалното културното наследство на ЮНЕСКО;
ПП Рилски манастир – най-значимият паметник на българската култура и духовност – Рилски манастир, включен в световното културно наследство на ЮНЕСКО;
ПП Златни пясъци – скалният манастир Аладжа, също включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, античната крепост „Калето“ и др.
ПП Русенски Лом – скалният манастир “Св. Архангел Михаил”, който се намира в археологическия резерват “Скални църкви”, с. Иваново, също включен в световното културно наследство на ЮНЕСКО и археологичският резерват Средновековен град Червен и др.

Културното наследство, което съхраняват природните територии – местни традиции и обичаи, занаяти, литература и изкуство, дори храни, е акцентът на тазгодишното честване на Европейския ден на парковете. По този повод Асоциация на Парковете в България организира туристическа обиколка в Природен парк Витоша с водачи, които ще покажат растителни видове от местната флора, които могат да се използват при приготвянето на различни ястия. Освен кулинарният привкус, ще се запознаем с пролетния спектър от цъфтящи растения, ще поговорим за ПП Витоша и природните богатства, които опазва. Ще коментираме и темата за защитените територии в България и дали държавата ни се грижи добре за тях.

Добре дошли са всички, които обичат природата и желаят да научат повече за природните богатства, които се опазват в ПП Витоша.
Кога: 24 май 2018г – 10:00ч

Къде: последна спирка на автобус 98 – с. Железница.

Маршрут: пътеката от с. Железница – с. Бистрица

Продължителност на разходката – около 4 часа

Какво да носим: добро настроение, фотоапарати, бинокли и кулинарни рецепти, които да споделите с нас.

Ще има и награда за най-оригиналната рецепта!

За записване и за повече информация, моля следете нашето събитие във фейсбук-страницата ни: https://www.facebook.com/events/2066498240305547/

Share