001_04На Шестнадесетата церемония по връчване на награди по случай Международния ден на правото да знам – 28 септември, организирана от Програма достъп до информация, Асоциация на парковете в България беше отличена с престижната награда „Златен ключ“. Номинацията е в категория неправителствена организация, упражнявала най-активно правото си на достъп до информация.

Асоциация на парковете в България използва инструментариума ЗДОИ дългогодишно и активно. Получената информация от Асоциацията по реда на ЗДОИ се използва освен за анализи на политиките по опазване на околната среда, както и за аргументирани предложения за подобряването на тези политики, така касае и разкриване на системни случаи на непрозрачно управление, злоупотреби или бездействие на компетентните институции, от които се очаква да защитават обществения интерес и природата.

„В момента сме свидетели на свиване на пространството за гражданските организации, не само у нас, но и в много европейски страни. През последните години стана честа практика политиците да оправдават собствената си некомпетеност и корумпираност с гражданите и техните организации. Все по-често ставаме свидетели на позорното сливане на икономическата, политическата, законодателната и съдебната власти в защита на интересите на малка група от хора за сметка на цялото общество. И правото за достъп до обществена информация е прожекторът, който ни позволява да осветяваме тези срамни зависимости.“, заяви г-ца Зорница Стратиева от АПБ при получаването на наградата.

SAMSUNG CSC

Церемонията за връчване на награди в областта на свободата на информацията се организира ежегодно от 2003 г. от Програма достъп до информация. Със „Златен ключ” се отличават заслужилите с активността си граждани, НПО и журналисти и институции, а „Катинар” и „Завързан ключ” получават номинираните за нарушаване правото на достъп до информация. Асоциацията на парковете получава за втори път тази престижна награда, след спечелването ѝ през 2010 г.

Повече информация за конкурса и номинираните тази година тук: http://www.righttoknowday.net/ceremonies/209852/2018_godina/

Снимки: © Програма достъп до информация43045078_1845578508895473_2727815471507177472_o

Share