forthenature_org_logo-bg(1)Серия от почиствания на защитени територии предстоят в близките дни, съобщиха от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“, в която членува и АПБ.

 – Следващия уикенд – от 3 до 5 юни – ще се проведе 14-тото почистване на плажа Иракли, канят от граждански група „Да спасим Иракли“. Община Обзор осигурява за 4-ти пореден път камион за извозване на отпадъците. Природозащитниците припомнят, че на Иракли вече започна строителство на вилен комплекс въпреки продължаващите съдебни спорове. Потвърдете участие на:

https://www.facebook.com/events/1607460332905853/

 – Отново следващия уикенд – на 4 и 5 юни – се случва редовното почистване на плажа Корал, организирано от гражданската група „Да запазим Корал“. Сборният пункт в средата на плажа при сърф училището от 10 часа. Ще се почиства и цялата зона зад плажа, блатото и другите природни красоти на вече закритата защитена местност с редки блатни кокичета. Повече подробности има на:

https://www.facebook.com/events/946821378767407/

 – Също на 4 юни, събота, е доброволческата акция за почистване на района на Камешнишките водопади в Природен парк Беласица. Те бяха запазени от застрояване с минивец след активните действия на будни граждани. Сборният пункт е от 12 ч. в центъра на с. Камена. Организаторите от „Прозрачни планини“ и Асоциация на парковете в България припомнят да се регистрирате на имейл mpopova@balkani.org, ако искате да се включите в акцията, за да се знае колко хора ще пристигнат. Повече информация има на:

https://www.facebook.com/events/1722304418008565/

 – Традиционното почистване на Национален парк Пирин, организирано от „За Земята“ е планирано за периода 29 август – 6 септември. Ще се работи по маршрутите з. Спано поле – х. Каменица – х. Пирин и х. Безбог – х. Тевно езеро – х. Пирин. Осигурени са места за свободно къмпингуване, вегетарианска храна, работни ръкавици и чували за боклук. Таксата за участие е 10 лева, като сумата е дарение за финансиране на това и следващото чистене през 2017. Повече информация как да се включите и подкрепите почистването има на

https://www.facebook.com/events/1600078146950662/

 Акциите в Природен парк Беласица и Национален парк Пирин са все още в процес на съгласуване с дирекциите на двете защитени територии.

 Коалицията „За да остане природа в България“ припомня, че по Великден и Гергьовден доброволци почистиха плажа Карадере, както правят и всяка друга година. През април фондация „Сърфрайдър София“ организира и почистване на плажа на Шкорпиловци, както и на Липите в Природен парк Странджа.

Share