Финалното събитие на българо-швейцарския проект 

pokana Natura Fest-final

„За Балкана и хората“ под патронажа на Посланика на Швейцария

Храната е важна тема, която ни вълнува в едно с природата и поминъка на хората, защото начинът по който използваме природните ресурси, за да произведем храната си понякога може да е разрушителен. Храната, която ни интересува е произведена в малка ферма и търси своя по-кратък път към хората, които я ценят. Произведена е по устойчив начин, опазващ природата, но какво означава да печелиш от природата и възражда ли се предприемачеството с кауза? Това са част от въпросите, които ще бъдат дискутирани на Международния форум „Мисия: чиста храна, честен поминък“ на 5 юли 2017 г. (сряда) в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Форумът се организира от партньорите по проект „За Балкана и хората“ в партньорство със СУ „Св.Климент Охридски“ и е под патронажа на Посланика на Швейцария – Н.Пр. Денис Кнобел.

Събитието ще бъде открито от Министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, Заместник-министъра на околната среда и водите Атанаска Николова, Посланика на Швейцария у нас – Денис Кнобел, ректора на СУ „Св.Климент Охридски“, представители на Европейската комисия.

Презентациите и дискусиите на Форума са разделени в четири модула. В модула „Произведено във фермата“ управителят на фондация за биологично земеделие (Стоилко Апостолов от БИОСЕЛЕНА) и прочутият шеф-готвач (Андре Токев) ще говорят за нуждата от качествена фермерска храна. Фермери и предприемачи от Швейцария (Андреас Вютрих) и от България (Любомир Ноков и Филип Харманджиев) ще представят фермерството като мисия възможна, а швейцарският маркетинг експерт Ана Пере ще говори за общата марка на фермерите като гаранция за потребителите.

Модулът „Предприемачество с кауза“ ще представи личните истории на Мая Ангелова от монтанското село Превала, извървяла пътя от оръжейния завод до сладкарската фурна, Калин Класанов от RooBar с пример за осъществен финансов механизъм за опазване на природата и Мариета Терзиева от Детската природна академия „Узана“ край Габрово.

„Защо природата ни е важна?“ – отговорите в този модул са на хора с различна професионална ориентация и опит: преподавателя в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Марин Бодаков и Петя Кокудева – детски писател и пътешественик, международния експерт Бертран Сансонен от Pro Natura / Приятели на земята и природозащитника Александър Дунчев от WWF – България.

Примери от двете страни на границата между България и Сърбия са акцентът в четвъртия модул „Богатството на местните породи“. Запазването на традиционни сортове ябълки са темата на Оля Генова от Природен парк „Врачански Балкан“. Нетрадиционен поглед към природното разнообразие ще даде доц. д-р Веселка Тончева от Етнографски музей, БАН представяйки фолклорното многообразие в България – изгубени и възродени традиции. Ако и вие имате интерес от темите, описани по-горе – включете се в някои от 4-те модула на Форума или си отделете време за всички. Промяната е възможна, защото няма да говорим само за устойчивост, а за възможно бъдеще!

На същия ден в 16.00 часа в парка „Заимов“ започва НАТУРА ФЕСТ – пъстро фермерско изложение с арт работилници, филми, изложби и музика в лятната нощ. Очакват ви вкусно изложение на фермерски продукти, произведени в Натура 2000 зони: овче, краве, козе и биволско сирене, кашкавал, кефир, кисело мляко, сладка от диворастящи плодове, мед, кокоши и пъдпъдъчи яйца, пресни билки, подправки, чай. Ще можете да поговорите с фермерите-производители, до опитате и да купите. На място ще имате уникалната възможност да видите как се сири сирене и да говорите с майстор-сиренар за българската технология за бяло саламурено сирене. Може да се състезавате в дегустацията за разпознаване на различни видове сирена и кисело мляко.

В „Голямото готвене“ Ути Бъчваров ще приготви пред очите ви троянски кебап с биотелешко и сини сливи, а привечер ще можете да опитате и оцените ястието, направено с фермерски продукти в прословутия голям тиган на майстора.

Майсторка от Чипровци ще показва как се тъкат красивите чипровски килими и ще ви разкаже каква е връзката между тях и рядката местна реплянската овца.

За по-сръчните ще има Арт работилница за направа на птици. Вълчо и Лиска, язовецът Еца, лалугерът Герчо и други горски герои от Детска природна академия „Узана“ ще забавляват децата на София.

Натура фестът ще завърши с музиката на популярната инди рок група “Jeremy?”.

Организатори са партньорите по проекта „За Балкана и хората“ – Фондация за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, Асоциация на парковете в България, Българска фондация Биоразнообразие, Българско дружество за защита на птиците, Изпълнителна агенция за селекция и репродукция в животновъдството, WWF-България, REDD, SAVE, Pro Natura и BirdLife – Швейцария с подкрепата на Българо-швейцарската програма за сътрудничество и Швейцарското посолство в България.

Вижте тук пълната програма на Форума.

pokana Forum final

Share