Въпреки всички опити да се дискредитират защитниците на природата и да се обезверят тези, които я опазват и вършат съвестно своята работа, се оказва, че хората не са загубили своята човечност и съпричастност – само за 2 месеца граждани от цялата страна събраха 5 357 лв. в помощ на инж. Николай Стайков дългогодишен служител на Национален парк „Централен Балкан“, прилагащ мерките за контрол и охрана на територията в ръководения от него парков участък –„Калофер“.

През нощта на 28.02.2017 г. бяха умишлено запалени къщата и личният автомобил на Стайков – поредният опит за сплашване на служители от парковите дирекции в България, които съвестно си вършат работата. От Дирекцията на парка обявиха, че вероятно палежите са с цел „отмъщение“ спрямо инж.Стайков от страна на лица към които са предприети административно-наказателни действия за извършени нарушения на режимите в Национален парк „Централен Балкан“.

Огънят не за първи път се използва от нарушители за наказание и сплашване на служители в НП „Централен Балкан“. За последната година и половина това е трети случай на умишлен палеж. Обстоятелството, че наглите посегателства срещу дългогодишния служител на парка стават в рамките на около два часа и на разстояние 25 км,все още недоказано, но недвусмислено говорят за умишлени, последователни и организирани престъпни действия, посочват от дирекцията. Запален е автомобилът му „Фолксваген Шаран“ в центъра на Казанлък и покривната конструкция на вилата му в село Търничани (община Павел баня). Това не е първото посегателство върху собственост на 54-годишния инспектор.

Членовете на Коалицията „За да остане природа“ стартираха дарителска кампания за набиране на финансови средства в подкрепа на Николай Стайков и чрез дарения по банков път в сметката на Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) и в офисите на Асоциация на парковете в България, СДП „Балкани“, БФБ и Зелени Балкани – Пловдив и Стара Загора, само за два месеца успяха да съберат над 5300 лв., които с договор за дарение чрез Дирекцията на парка БФБ официално ще връчи на инж.Стайков и се надяваме, че ще му помогнат поне отчасти да възстанови сериозните загуби, които бракониерите му нанесоха.

Благодарим на всички, които се включиха в кампанията в помощ на хората, които защитават българската природа!

Тази кампания ни дава надежда, че ако не държавата, то гражданите са в състояние да помагат, когато има нужда, затова БФБ учредява ФОНД В СЛУЖБА НА ПРИРОДАТА, в който ще се събират средства в помощ на служители, доброволци, експерти, пострадали при изпълнение на свои задължения, при работа или доброволно участие в полза на защитена територия, защитени видове или кампании.

Желаещите могат да подкрепят фонда чрез дарения на банкова сметка (в лева):
IBAN: BG14PRCB92302016330315, BIC: PRCBBGSF, Банка: ProCredit Bank – България
Титуляр: Българска Фондация Биоразнообразие
Основание: За ФОНД В СЛУЖБА НА ПРИРОДАТА

Share