Природен парк Персина: Културно наследство

Освен природни дадености ПП „Персина“ разкрива и богато историческо минало, в това число множеството паметници, както и трудовете на местни краеведи.

В Община Белене са разкрити и регистрирани над 36 археологични обекта от римски, ранносредновековни и средновековни селища. Сред най-атрактивните са 20 тракийски могили; над 36 паметници от римски, ранносредновековни и средновековни селища. На територията на Общината, край брега на р. Дунав е разположен античния кастел „Димум“, а на запад и изток от Общината са разположени античните канали „Гърла“.

Край с. Бяла вода са намерени останки от средновековното селище „Секуриска“, а край с. Петокладенци –„Правия камък”. Край с. Деков е намерен некропол от седем могили и древно-римска баня в двора на училище „В. Левски” в Белене.

В гр. Белене и с. Ореш преобладава католическото население, чиито корени датират от 1086 г.сл. Хр. Дълго време Белене играе ролята на павликянската столица на България. В Белене има две католически църкви – „Рождество на Блажена Дева Мария“ (1860 г.), понастоящем светилище на епископ Евгени Босилков – първият българин, обявен за блажен от папа Йоан Павел II. Обект е на множество посещения от български и чуждестранни католици. Католическата църква „Свети Антоан Падуански“ (1893 г.) има две камбанарии и е построен през 1898 – 1902 г. от негово Преосвещенство Хенрик Дулсе. На територията на Общината има и една православна църква – „Свети Георги“ (1874 год.) съградена през 1879 г.

На територията на Община Никопол се намира Археологическа музейна сбирка в сградата на Читалище „Напредък“, Музей на Васил Левски, две палеолитни находища, като едното е с европейско значение (край с. Муселиево), църквата „Свети Петър и Павел“ от 12-14 в., Църква „Успение Богородично” от 1840 г., чешма „Елия”, в която е вграден част от саркофаг. На 1 км от Никопол е разположена скална църква от 3-4 в.

 На 4 км от Свищов на брега на Дунава е намерен Римски легионен лагер Нове (ок. 45 г. сл. Хр., площ 10 ха). На територията на Общината се намира Крепост Калето (13-14 в.), катедрален храм „Св. Троица“, построен от известния майстор Кольо Фичето през 1867 г.