Национален парк Рила: За туристите

Главните входни пунктове за влизане в парка са курортните комплекси – Паничище, Мальовица, Боровец, Семково, Трещеник, Белмекен, Костенец и Бодрост. Второстепенните входни пунктове са с. Говедарци, х. Гергиница, курортните комплекси – Юндола, Предел, м. Славово, р. Дупнишка Бистрица и още много други.

Национален парк “Рила” привлича голям брой посетители и дава възможност на много хора да изпитат удоволствие и наслада от съприкосновението с дивата природа.
Все повече посетители се интересуват от специализиран туризъм и отдих на открито в парка. Тези интереси са свързани с делтапланеризма, наблюдението на диви животни (наблюдение на птици, вълци, кози и т.н.), фото-лов, велотуризъм и конни походи.

Наличието на скални стени (северната страна на Мальовица, Злия зъб, Орловец и др.) дава възможност за практикуване на екстремни спортове – катерачество и алпинизъм. А наличието на център за подготовка на алпинисти превръща НП “Рила” в място за учебни програми, ски – ралита, ледено катерене. Големите ски писти на курорта Боровец и ски пистата по Ръждавишкия рид при ТК “Мальовица” са в непосредствена близост до границата на парка.

През територията на парка преминават множество известни у нас и в чужбина маршрути, които в основни линии са разположени във високите (над 2000 м надм. в.) части на парка. Такива са тези от хижа “Скакавица” за Седемте езера, от вр. Мусала за хижа “Младост”, от хижа “Мусала” за вр. Мусала и др. и два основни европейски туристически маршрута – Е4 и Е8, които пресичат парка в посока запад–юг и северозапад–юг.

Информация за маршрутите може да се получи от туристическите дружества, управителите и персонала на хижите и парковите служители.

ПО-ВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ ЗА КОНТАКТИ НА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ДРУЖЕСТВА ЗА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ХИЖИТЕ:
ТД ”РИЛСКИ ЕЗЕРА” – ГР. ДУПНИЦА, УЛ. “КОКИЧЕ” 1, ПК 26, ТЕЛ.: 0701/2 25 24
ТД “ПАНИЧИЩЕ” – ГР. САПАРЕВА БАНЯ, УЛ. КНЯЗ БОРИС 1, ТЕЛ.: 0707/21 40
ТД ”РИЛСКИ ТУРИСТ” – ГР. САМОКОВ, УЛ. “ИСКЪР” 2, ТЕЛ.: 0722/ 2 22 05
ТД ”АЙГИДИК” – БЛАГОЕВГРАД, УЛ. “ВАСИЛ ЛЕВСКИ” 1, ТЕЛ.: 073/ 2 69 39

Хижи – леглова база, условия за настаняване

На територията на парка се намират 17 хижи (Белмекен, Скакавица, Рилски езера, Седемте езера, Мусала, Македония, Марица, Чакалица, Добърско, Грънчар, Заврачица, Чакър войвода, Мальовица, Вада, Ловна, Отовица, Иван Вазов) и 4 заслона (Еверест, Леденото езеро, Страшното езеро, Орловец). Капацитетът на хижите възлиза общо на 1938 легла.
Хижа Отовица. Разположена е в долината на река Отовица на 1420 м н. в. Капацитет от 60 места в стаи с по 3, 4, 5, 6 и повече легла с етажни санитарни възли и умивални. Стопанисва се от “Мини Бобов дол” – гр. Бобов дол.

Хижа Скакавица. Намира се в скакавишката долина в подножието на източния склон на вр. Кабул на 1876 м н. в. Представлява масивна триетажна сграда с капацитет 89 места в стаи с по 3, 4, и 5 легла и няколко спални помещения, етажни санитарни възли и умивални. Стопанисва се от Тур. Д-во “Рилски езера” – гр. Дупница.

Хижа Ловна. Намира се в м. Горелото над левия бряг на р. Джерман, на 1654 м н. в.Сградата е масивна едноетажна с мансарда с капацитет 50 места в две стаи с пет легла и 16 пружинени нари. Стопанисва се от Тур. Д-во “Паничище” – гр. Сапарева баня, 048/90 32 32

Хижа Вада. Намира се в едноименната местност в долината на р. Черни/Прав/ Искър, на 1410 м н. в. Тя е едноетажна постройка с капацитет 36 места в стаи с по три и шест легла. Стопанисва се от Тур. Д-во “Рилски турист” – гр. Самоков.

Хижа Рилски езера. Разположена в м. Каменитото мостче, на спускащото се но изток от източния ръб на Сухия рид късо ребро, на 2150 м н. в. Представлява пететажна масивна сграда с капацитет 135 места в стаи с по 2, 3, 4, и 5 легла, няколко спални помещения и четири апартамента. Стопанисва се от Тур. Д-во “Рилски езера” – гр. Дупница.

Хижа Седемте езера. Разположена е край североизточния бряг на Шестото (Рибното) езеро на 2196 м н.в. Представлява масивна сграда на два етажа и мансарда с капацитет 92 места, на легла и нарове в стои с по 2, 3, 4, 6 и повече легла. Стопанисва се от Тур. Д-во “Рилски турист” – гр. Самоков.

Хижа Иван Вазов. Намира се в северозападния край на циркуса Голяма Мокрица над десния бряг на р. Бистрица, на 2300 м н. в. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 65 места в общи спални помещения, пет бунгала с по 4 легла и една тристайно бунгало с по 4 и 5 легла във всяка стая. Общият капацитет на бунгалата е 33 места. Стопанисва се от ПРО ЕАД София, клон Сапарева баня.

Хижа Мальовица. Разположена е в долина на р. Мальовица на 1960 м н. в. Представлява комплекс от две сгради и осем бунгала с общ капацитет 125 места. Стопанисва се от СС на БТС София. За резервации: тел. 0722/2 82 10 – гр. Самоков.

Хижа Македония. Разположена е на седловината Мечи проход, между Голям и Малък Мечи връх, на 2166 м н. в. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 41 места в стаи с по 4, 5 и 7 легла и общо спално помещение с двуетажни легла. Стопанисва се от ТД”АЙГИДИК” – БЛАГОЕВГРАД.

Хижа Чакалица. Разположена е в м. Чакалица – Югозападна Рила, на 1850 м н. в. и на 40 км от Благоевград. Представлява масивна триетажна сграда, с капацитет 26 места в стаи с по 2, 3 и 5 легла. Стопанисва се от ТД”АЙГИДИК” – БЛАГОЕВГРАД.

Хижа Добърско. Намира се в м. Вадата, – Югозападна Рила, на 1750 м н. в. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 35 места в стаи с по 4, 5 и 9 легла. Стопанисва се от ТД “Пирин” – гр. Разлог, ул. “Възраждане”, тел.: 0747/ 22 56

Хижа Мусала. Намира се в циркусен праг, край северния бряг на Мусаленско езеро на 2389 м н. в. Представлява дървена двуетажна сграда с капацитет 68 места в стаи с по 4, 6, 7, 9 и повече легла и две общи помещения с пружинени нари. Стопанисва се от ТД”РИЛСКИ ТУРИСТ” – ГР. САМОКОВ.

Хижа Чакър войвода. Разположена е в Жълтоезерния /Саръгьолски/ циркус, край пътя за двореца, на 2000 м н. в. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 51 места в стаи с по 5, 6, и 8 легла и две общи помещения на нари. Стопанисва се от ТД”РИЛСКИ ТУРИСТ” – ГР. САМОКОВ.

Хижа Марица. Намира се на водослива на Лява и Права Марица на 1900 м н. в. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 49 места в стаи с по 3 и 8 легла. Стопанисва се от ТД”РИЛСКИ ТУРИСТ” – ГР. САМОКОВ.

Хижа Заврачица. Намира се в м. Заврачица, на левия бряг на Права Марица, на 2178 м н. в. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 75 места в стаи с по 4 и 8 легла и три общи спални помещения на нари. Стопанисва се от ТД”РИЛСКИ ТУРИСТ” – ГР. САМОКОВ.

Хижа Грънчар. Намира се край северния бряг на ез. Грънчар на 2187 м н. в. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 65 места в една стая с две легла, четири общи помещения с двойни легла и таванско помещение на пружинени нари. Стопанисва се от ТД “Трещеник” – гр. Якоруда.

Хижа Белмекен. Намира се на циркусния праг, край брега на Равнивръшкото езеро, на 2224 м н. в. Представлява масивна триетажна сграда с капацитет 65 места в стаи с по 5, 6, 8 и повече легла и две общи помещения на нари. Стопанисва от тур. д-во „Равни връх“ – с. Костенец, Софийска област.

Заслон Еверест. Намира се край северозападния бряг на Леденото езеро на 2709 м н. в. Представлява дървена постройка с метална конструкция на един етаж и един мансарден с капацитет 30 места в общо помещение. Стопанисва се от ТД”РИЛСКИ ТУРИСТ” – ГР. САМОКОВ.

Заслон Леденото езеро. Намира се край брега на Леденото езеро, в непосредствена близост до заслон Еверест на 2710 м н. в. Представлява масивна едноетажна каменна постройка с 6 места в едно помещение. Стопанисва се от ТД”РИЛСКИ ТУРИСТ” – ГР. САМОКОВ.

Заслон Страшното езеро. Намира се на северния бряг на Страшното езеро на, в подножието на Купените /Голям Купен – 2731 м/ и вр. Попова капа /2704 м/ на 2465 м н. в. Представлява едноетажна каменна постройка с преддверие и една стая с капацитет 20 места на дървени нари. Стопанисва се от ТД”РИЛСКИ ТУРИСТ” – ГР. САМОКОВ.

През летния сезон при условие, че в хижите няма свободни места, в района около тях е възможно разпъването на палатки.