Природен парк Шуменско плато: За туристите

За своите посетители ПП „Шуменско плато“ разполага с различни атракции и забавление, както за големи, така и за малко любители на природата. На територията на парка има 7 пешеходни маршрута с различна дължина и с различна крайна точка:

- Маршрут „Адреналин“;

- Маршрут „Урок по Горската пътека“;

- Маршрут „С раница до хижа „Букаците““;

- Маршрут „Пътешествие към миналото“;

- Маршрут „Оттука започва България“;

- Маршрут „Релакс“

- Маршрут „Вълшебството на гората“

Природният парк разполага и с 4 тематични маршрута: Скални манастири“, „Дендрологична пътека“, „Карст под защита – дар за поколенията“ и „Флористична пътека“. За вело-любителите са на лице 3 веломаршрута с различна степен на трудност – „Аматьори“, „Голямо въртене“ и „Професионалисти“. За любителите на екстремните спортове, като скално катерене и парапланеризъм, на територията на ПП има обособени маршрути и обекти, които биха могли да се използват за упражняване на тези спортове.

За спелеолозите и за любителите на пещери атракция представлява пещерата „Бисерна“ („Западна“). Тя е най-дългата и най-красива пещера на Шуменското плато. В резултат на няколко експедиции са изследвани и картирани дo 2 716 м от пещерата. Пещера „Бисерна“ се намира в м. „Кьошкове“, на 1 км западно от гр. Шумен и на 404 м надморска височина. Тя е наклонена, възходяща, разклонена, двуетажна и водна, с постоянно изтичаща от нея вода. Входът ѝ е на около 50 м по-ниско от билото на платото и е със североизточно изложение. Пещерата се обитава от 14 вида прилепи, които образуват многочислени колонии във вътрешността ѝ.

На теритотията на парка има обособени следните места за краткотраен отдих (пикник-зони):

- Туристически заслон „Теменуга“. До него може да се достигне пеш или с автомобил. Намира се в южна посока от Паметник „Създатели на българската държава”.

- Туристически заслон „Детелина“. Намира се в близост до Паметника на курсистите. До него се достига по горски път, пеш или с автомобил след отбивка от панорамния асфалтов път. Има чешма.

- Туристически заслон „Диана“. Намира се западно от гр. Шумен в близост до асфалтов път Шумен – с. Новосел.

- Туристически заслони “Автостроител”. Намират се в м. „Осмарски колонии“ до чешми „Малка и голяма халваджия“.

- Туристически заслони „Шуменска крепост“ и „Алеко“. Намират се в м. „Хижата“, в близост до Шуменската крепост.

- Туристически заслон „Бигора“. Намира се в м. „Кьошкове“, по трасето на тематичен маршрут „Дендрологична пътека“.

- Кът за отдих при пещера „Русалка“ („Сулумара“). Намира се при входа на пещерата, има чешма.

- Кът за отдих южно от Паметник „Създатели на българската държава“.

- Погледно място „Хан Крумови порти“. Намира се западно от историко-археологически резерват „Шуменска крепост“.

- Погледно място „Дивдядовски скални венци“. Намира се на източните склонове на Шуменското плато. Предоставя възможност за запознаване със скални феномени и скални манастири. До там може да се достигне пеш по екстремен маршрут, започващ от комплекс „Бохеми“ в кв. Дивдядово, или по горски път в близост до информационен център на Паметник „Създатели на българската държава“.

На територията на ПП „Шуменско плато“, както и в непосредствена близост до него, се намират следните хижи и хотелски комплекси: парк-хотел „Кьошкове“, комплекс „Орбита“, Вила „Пазачница“, хотел „Старият град“, хотел „Общината“, комплекс „Шуменско плато“, хижа „Букаците“.

FacebookSvejoTwitterGoogle+