Природен парк Златни пясъци: Културно наследство

На територията на ПП „Златни пясъци“ се намира един от най-известните и посещавани културно-исторически обекти в България – скалният манастир „Аладжа“. Той представлява средновековен скален манастир от 13-14 век, паметник на културата от национално значение, който с намиращите се в непосредствена близост раннохристиянски Катакомби, образува исторически комплекс. Музейният обект Аладжа манастир е обявен за историческо място с ПМС № 171 от 24.09.1951 година, с площ 16,6 ха.г., а през 1957 г. е обявен за Национален паметник на културата .

На 800 метра югозападно от Аладжа манастир се намират Катакомбите” – голяма група пещери, разположени на три различни равнища и именовани така от археолозите братя Шкорпил.

Останки от славянско селище – открити в района на Козгун чешма. Разкопки не са правени.

Останки от антична крепост от 4-7 век – в местността Калето, на север от Аладжа манастир, открити също от братя Шкорпил. Разкопки не са правени.

Също така паркът, макар и малък по площ, изобилства от чешми, някои от които носят имена с културно-историческа сантименталност, като:

Чешма „Юбилейна“ – Възстановена от ТД „Родни Балкани” и именувана на техния 60-годишен юбилей. През летния сезон водата силно намалява.

Чешма „1300 години България“ – Намира се под хижа Аладжа, на синия маршрут. В близост има кът за отдих и панорама към парка и курортния комплекс.

– Чешма „Кальова“ – Намира се до хижа „Корабостроител”. С много малък дебит.

Чешма „Свети Седмочисленици“ – Намира се на пресечната точка на жълтия, зеления и червения маршрут.

Чешма „Янакиева“ – Намира се на отклонението за „Конен пикник” до пътя Варна-Кранево. Пресъхнала е от лятото на 2003.

– Чешма „Й. Минков“ – Изградена в памет на лесовъда Й. Минков. Чешмата е вкопана в земята. Водата е негодна за пиене!!!

– Чешма „Бежана“ (малка) – Намира се в района на местност „Бежаната“. Водата се „появява” сезонно. Чешмата е обрасла с храсти и увивни растения.