palachinki_balkana_horataУикендът 13-14 май е посветен на едно цветно и интересно пътуване в района на Западен Балкан, в което ви предлагаме разнообразни преживявания.

Необходимо е да заявите предварително участието си на styletravelbg@gmail.com (тел. 0888 855-022 и 0896 84-27-63) до 10 май 2017 г. Сумата може да бъде платена в офиса на Стил травел ЕООД (София, бул. „Васил Левски“ № 8) или по банков път IBAN: BG61PRCB92301015455824, BIC: PRCBBGSF, Прокредит банк АД

Започваме в събота (13 май), когато ще посетим Мая и нейния сладкарски цех в с.Превала, ще правим палачинки на печка с дърва, ще научим как се вари сладко от диви горски ягоди и ще се забавляваме. После ще имаме среща с изкуството на художника-резбар Чавдар Антов, който съвсем наскоро отвори малък музей в с.Меляне и който ще ни демонстрира връзката с природата в своята работа.

Неделният ден е посветен на лешоядите – Георги Стоянов ще ни разведе по интересен маршрут от с.Долно Озирово и ще ни покаже някои видове птици, а с разкази за природата на района ще му помагат младите водачи – ученици от СУ „Иван Вазов”, Вършец.

Посещенията на обектите и маршрута се осигуряват от проект „За Балкана и хората“. А организацията на пътуването е поверена на фирма на „Стил Травел“ ЕООД.

ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА

Ден 1. Маршрутът включва София – с. Превала – с. Меляне– гр.Вършец

8.30 ч. Отпътуване от София – от стадион „Васил Левски“

12.30 ч. Пристигане в с. Превала

Приключения с палачинки
(дегустация в новооткрита работилница за домашни сладка, с фурна и с приемен салон-гостна на фирма “Синевка”)

Желаещите ще правят палачинки на печка с дърва и ще дегустират подбрани продукти от наскоро регистрирани по Наредба 26 малки ферми (позволяваща им директно да предлагат своите продукти). Ще вкусим различни видове местни сирена и кашкавал, както и сладка от цеха на “Синевка“. Мая Ангелова развива малък бизнес за домашни сладка, а в момента го разширява и прави фурна.

16.30 ч. Посещение на центъра за изкуство, занаяти и етнография на художника-резбар Чавдар Антов в село Меляне

17.30 ч. Отпътуване за Вършец

Около 18.00 Настаняване в хотел в гр.Вършец

Ден 2. Маршрутът включва Вършец – с.Долно Озирово – Враца – София

07.30 – 08.00 ч. Ранна закуска, отпътуване за с. Долно Озирово.

08.30 – 13.00 ч. Тур по познавателния маршрут „Белоглавият лешояд в природен парк „Врачански Балкан“. Наш водач ще бъде Георги Стоянов – човекът, посветил се на възстановяване колонията на белоглавия лешояд във Врачански Балкан. Ще ни придружават и младите водачи – ученици от СУ „Иван Вазов”, Вършец, обучени преди година от фондация ЕкоОбщност да познават и опазват биоразнообразието в района на „Врачански Балкан” и „Западна Стара планина и Предбалкан” – Натура 2000 зони.

Преходът трае около един час и половина в едната посока. Не е подходящ за деца под 7 годишна възраст. Ще разполагаме със зрителни тръби и бинокли за наблюдение на птиците. Препоръчително е участниците да носят вода, туристически обувки, дълги панталони/за прехода/, оптика за наблюдение (ако имат собствена), щеки за ходене.

13.30 ч. Отпътуване за Враца

14.30 ч. Пристигане във Враца и свободно време за обяд

Възможност за посещение на Историческия музей с тракийските съкровища и Природозащитен център Натура 2000.

16.30 ч. Отпътуване за София

Цена: 75 лв., която включва:
Транспорт с автобус от фирма Стил Травел ЕООД;
1 нощувка със закуска в хотел „Тинтява“ във Вършец;
Водач от фирма Стил Травел ЕООД по време на цялото пътуване;
За деца до 12 г. има отстъпка 10 лв. от цената (15 лв., ако са с двама родители)

Проект „За Балкана и хората“ осигурява:
Дегустация на палачинки, сладка и фермерски продукти в работилницата за домашни сладка в с.Превала;
Вход за арт музея в с.Меляне
Водач-орнитолог с тръба и бинокли

Необходимо е да заявите предварително участието си на styletravelbg@gmail.com (тел. 0888 855-022 и 0896 84-27-63) до 10 май 2017 г. Сумата може да бъде платена в офиса на Стил травел ЕООД (София, бул. „Васил Левски“ № 8) или по банков път IBAN: BG61PRCB92301015455824, BIC: PRCBBGSF, Прокредит банк АД.

Проект „За Балкана и хората“ подкрепя фермери и малки бизнеси в района на Западен и Централен Балкан, които с дейностите си допринасят за опазване на биоразнообразието в Натура 2000 зони. Проектът е финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество и е носител на наградата Натура 2000 на ЕК за 2016 г. в категория „Социално-икономически ползи“.

Share