Logo_BSCP (2)В началото на годината Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) обяви конкурс по интернет за кратко име на българо-швейцарския проект „Да свържем опазването на природата и устойчивото развитие на селските райони”, който се изпълнява в района на Западна и Централна Стара планина. В конкурса се включиха 35 човека с общо 76 предложения.

Тъй като проектът се изпълнява от 11 организации (7 български, между които и Асоциация на парковете в България и 4 швейцарски), не беше лесно да се намери предложение, което да удовлетвори разбиранията на всеки от партньорите, затова така и не се избра категорично кратко име, което изцяло да замести официалното, но бяха селектирани няколко предложения, които ще се ползват за нуждите на проекта, а авторите им ще получат био сирене и био кашкавал от фермите, разположени в територии с висока природна стойност, с които работим в района на Централна Стара планина.

Безспорен фаворит е предложението „За Балкана и хората“, което събра най-много от гласовете на журито. Авторът му Стефка Калъчева има и второ предложение, включено в челната петица от избрани кратки имена, затова тя ще получи голямата награда фермерска кошница, която включва био сирене и био кашкавал, чист мед от планината, шипков мармалад и сувенир от Западен Балкан, където нашия проект подпомага малките ферми, които работят в Натура 2000 зони по щадящ природата начин с малко производство да излезе на пазара и да носи по-високи доходи за стопаните.

Благодарим за креативността и остроумието на всички участници и обещаваме нови предизвикателства. Всички постъпили предложения може да видите във фейсбук профила на проекта (Природата Селото Балкана).

Радостина Ценова, БФБ, Комуникационни дейности

Share