Кончето

Поглед към вр. Вихрен от Кончето,

Автор: Георги Кючуков


Екоминистърът трябва да подложи на екологична оценка актуализацията на плана за управление на националния парк.

Организации от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“, в която членува и АПБ, спечелиха на първа инстанция дело във Върховния административен съд (ВАС) срещу решение на Министъра на околната среда и водите за Пирин.

През март 2017 г. екоминистърът реши актуализацията на плана за управление на Национален парк Пирин да не се подлага на екологична оценка и оценка за степента на въздействие върху защитените зони от Натура 2000, съвпадащи с границите на парка. Тези промени от своя страна предвиждат 12,5 пъти повече застрояване спрямо първоначалния план за управление и сечи върху 60% от територията на националния парк.

Според българското и европейското законодателство, както и според решенията на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО, от което Пирин е част, планът за управление трябва да се подлага на екологична оценка. Опитите за заобикаляне на закона водят до подобни решения на съда.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов многократно е заявявал, че ще се съобрази с решенията на съда по казуса с Пирин. Въпреки това министерството може да обжалва решението на ВАС на втора инстанция, ако пожелае.

Коалицията „За да остане природа в България“ заведе и второ дело за Пирин – обжалване на решението на правителството от декември 2017 г. да отвори за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин. Върховният административен съд насрочи за 14 май първо заседание по делото, с което организации, които са членове на коалицията „За да остане природа в България“, обжалват въпросното правителствено решение за промените в плана за управление на Национален парк Пирин.

Вчера Европейският съд постанови, че България трябва да разшири европейската екологична мрежа Натура 2000 в Рила планина. Българското правителство 10 години отлагаше това заради вековни гори, придобити от частни лица чрез заменки, за да ги застроят. Рано или късно правдата възтържествува. Единствено исканията на гражданите за правова държава могат да подтикнат този процес да става по-бързо.

Share