Коалиция от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“, в която членува и Асоциация на парковете в България предупреждава, че прегласуваните днес след президентско вето промени в Административно-процесуалния кодекс ще увеличат до 900 пъти съдебните такси, които граждани и неправителствени организации ще трябва да плащат, за да обжалват решение на държавната и местна власт, често взети в полза на техни спонсори и „обръчи от фирми“.

За сравнение – в по-богати и демократични държави като Франция и Люксембург този вид правораздаване е напълно безплатно за гражданите.

Още по-притеснително е следното изявление на депутата от ДПС Хамид Хамид, който се обяви от парламентарната трибуна в защита на законодателните промени и против ветото: „Основно над 90 процента това бяха представители на станалият известен „зелен октопод“, които генерират огромни приходи от проекти и от грантове. Те говорят, че няма откъде да намерят 370 лева да платят такса за касационно обжалване“.

Тезата за „зеления октопод“ се появи за първи път преди 4 години в изданията на депутата от ДПС Делян Пеевски и неговото семейство. Промените ще затруднят обжалването на проблемни случаи като Силистар и Странджа, Перелик, Пирин, Рила, Витоша.

За промените са също от ГЕРБ и Обединените патриоти. При някои от съдебните дела с т.нар. “материален интерес“ таксата е възможно да достигне до 4500 лв.

Коалицията „За да остане природа в България“ беше сред над 50-те неправителствени организации, не само природозащитни, които преди парламентарната ваканция изпратиха писмо до президента Румен Радев с искане да наложи вето на увеличените съдебни такси.

Какво ще предприеме „За да остане природа в България“ срещу увеличените съдебни такси?

– Ще се предприемат стъпки да бъде сезиран Конституционния съд за конституционността на увеличените съдебни такси. Към него могат да се обърнат група депутати, омбудсманът, Висшият адвокатски съвет.

– Ще бъдат изпратени поредица от сигнали и жалби до Европейската комисия, тъй като увеличените съдебни такси влизат в противоречие с достъпа до правораздаване и имат връзка с мониторинга на Брюксел върху българската съдебна система.

– Ще бъдат уведомени всички депутати от Европейския парламент, тъй като България с бързи стъпки тръгва по пътя на Унгария – вчера европарламентът прие да отнеме правото й на глас в съвета на Европейския съюз. Припомняме, че Унгария започна редица стъпки в ущърб на свободните медии, граждански свободи и демокрацията като цяло.

– Ще бъде изпратен сигнал до Орхуската конвенция, която предоставя достъп на гражданите до правораздаване и информация в областта на околната среда. Тъй като България има и други нарушения на конвенцията, е възможно страната да бъде изключена от нея, което би било силно дипломатическо петно.

– Ще бъде изпратен сигнал до Съвета на Европа, който се грижи за спазването на правата на човека, включително достъп до правосъдие, за европейски държави в и извън Европейския съюз.

Share