IMG_2591

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“, част от която е Асоциация на парковете в България, и граждани свикват втори протест срещу унищожаването на националните паркове „Пирин“ и „Рила“ и природен парк „Витоша“ в София, Пловдив, Русе и Габрово в четвъртък, 26 ноември 2015 г.

В София природозащитници ще започнат да се събират пред Министерство на околната среда и водите на ул. „Княгиня Мария-Луиза“ 22 още от 16,30 ч., за да покажат символично как обществото губи търпение от бездействието на екоминистерството и правителството за бъдещето на Пирин, Витоша и Рила и за необходимостта да бъдат върнати за преразглеждане подготвяните нови планове за управление на националните паркове „Пирин“ и „Рила“ и природен парк „Витоша“.

Най-голямото събиране на хора пред екоминистерството е планирано след края на работния ден в 18,30 ч., като ще има и общо протестно шествие на всички участници. https://www.facebook.com/events/491056977731129/

В Габрово протестът ще бъде пред управата на Габрово от 18.00 ч. https://www.facebook.com/events/718934284873651/

В Пловдив гражданите се събират на „Копчетата“ от 18,30 ч. https://www.facebook.com/events/714961401967384/

В Русе природозащитниците ще протестират пред Съдебната палата от 17 ч. https://www.facebook.com/events/1651029828508216/

Във Варна протестът се отлага по препоръка на полицията заради терористичните актове в Париж.

Коалицията „За да остане природа в България“ изпрати миналата седмица отворено писмо до премиера Бойко Борисов с копие до президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и главния прокурор Сотир Цацаров, в което се настоява да се вземат спешни мерки за националните паркове „Пирин“ и „Рила“ и природен парк „Витоша“. Природозащитниците припомнят, че има голяма опасност да загубим емблематични защитени територии на България.

В природен парк „Витоша“ незаконно се разораха площи, залесени от доброволци с фиданки, купени по Оперативна програма „Околна среда“. Тези площи учудващо съвпадат с план за разширение на ски съоръженията около Алеко, отменен от Върховния административен съд и Министерство на околната среда и водите.

В национален парк „Пирин“ се строи лифт извън концесионния договор за ски зона Банско и извън плана за управление на парка, с което една офшорна компания, която не е концесионер, е напът да придобие вещни права во веки веков в изключителна държавна собственост.

Проектите на плановете за управление на националните паркове „Пирин“, „Рила“ и природен парк „Витоша“ и режимите, които предвиждат, поставят под заплаха бъдещето на трите защитени територии. Адекватна реакция от институциите, отговорни за тяхното опазване, липсва.

На 11 ноември 2015 г. хиляди граждани излязоха на шествие в София, Пловдив, Варна Русе, Перник и Сливен с призив за опазване на Рила, Пирин и Витоша и заявиха ясно своята воля да продължат протестите, докато не бъдат изпълнени техните четири искания:

1. Спиране строежите на Витоша и Пирин ВЕДНАГА!
2. Уволнение на директорите на природен парк „Витоша“ и национален парк „Пирин“ и другите виновни лица.
3. Връщане на плановете за управление на Витоша, Рила и Пирин за пълна преработка.
4. Държавата да актува всички строежи от концесията в национален парк „Пирин“ като държавна собственост, както изисква законът. Това ще спре по-нататъшни продажби от концесионера, както се случи с лифтовете на Шилигарника и Платото.

Природозащитниците припомнят, че са изпълнили всички законови действия, и са изразили експертните си мнения по управлението на най-ценната защитена природа на България като сигнали, работни срещи, писма и становища до институциите, както и са призовали към действия тези, които са пряко отговорни. Стотици граждани също са изпратили становища за проектите на планове за управление.

Природозащитниците настояват и за спешна среща за спасяването на последните кътчета незастроена и запазена природа в България. Те очакват ясни гаранции, че ще се провежда политика на отговорно отношение към природното наследство и перспективите за развитието на качествен туристически продукт, основан на едно автентично природно и културно наследство и събудени за предприемачество местни общности.

Share