Природен парк Шуменско плато: За туристите

За своите посетители ПП „Шуменско плато“ разполага с различни атракции и забавление, както за големи, така и за малко любители на природата. На територията на парка има 7 пешеходни маршрута с различна дължина и с различна крайна точка:

Маршрут „Адреналин“;

– Маршрут „Урок по Горската пътека“;

– Маршрут „С раница до хижа „Букаците““;

– Маршрут „Пътешествие към миналото“;

– Маршрут „Оттука започва България“;

– Маршрут „Релакс“

– Маршрут „Вълшебството на гората“

Природният парк разполага и с 4 тематични маршрута: Скални манастири“, „Дендрологична пътека“, „Карст под защита – дар за поколенията“ и „Флористична пътека“. За вело-любителите са на лице 3 веломаршрута с различна степен на трудност – „Аматьори“, „Голямо въртене“ и „Професионалисти“. За любителите на екстремните спортове, като скално катерене и парапланеризъм, на територията на ПП има обособени маршрути и обекти, които биха могли да се използват за упражняване на тези спортове.

За спелеолозите и за любителите на пещери атракция представлява пещерата „Бисерна“ („Западна“). Тя е най-дългата и най-красива пещера на Шуменското плато. В резултат на няколко експедиции са изследвани и картирани дo 2 716 м от пещерата. Пещера „Бисерна“ се намира в м. „Кьошкове“, на 1 км западно от гр. Шумен и на 404 м надморска височина. Тя е наклонена, възходяща, разклонена, двуетажна и водна, с постоянно изтичаща от нея вода. Входът ѝ е на около 50 м по-ниско от билото на платото и е със североизточно изложение. Пещерата се обитава от 14 вида прилепи, които образуват многочислени колонии във вътрешността ѝ.

На теритотията на парка има обособени следните места за краткотраен отдих (пикник-зони):

Туристически заслон „Теменуга“. До него може да се достигне пеш или с автомобил. Намира се в южна посока от Паметник „Създатели на българската държава”.

Туристически заслон „Детелина“. Намира се в близост до Паметника на курсистите. До него се достига по горски път, пеш или с автомобил след отбивка от панорамния асфалтов път. Има чешма.

Туристически заслон „Диана“. Намира се западно от гр. Шумен в близост до асфалтов път Шумен – с. Новосел.

Туристически заслони „Автостроител“. Намират се в м. „Осмарски колонии“ до чешми „Малка и голяма халваджия“.

Туристически заслони „Шуменска крепост“ и „Алеко“. Намират се в м. „Хижата“, в близост до Шуменската крепост.

Туристически заслон „Бигора“. Намира се в м. „Кьошкове“, по трасето на тематичен маршрут „Дендрологична пътека“.

Кът за отдих при пещера „Русалка“ („Сулумара“). Намира се при входа на пещерата, има чешма.

Кът за отдих южно от Паметник „Създатели на българската държава“.

Погледно място „Хан Крумови порти“. Намира се западно от историко-археологически резерват „Шуменска крепост“.

Погледно място „Дивдядовски скални венци“. Намира се на източните склонове на Шуменското плато. Предоставя възможност за запознаване със скални феномени и скални манастири. До там може да се достигне пеш по екстремен маршрут, започващ от комплекс „Бохеми“ в кв. Дивдядово, или по горски път в близост до информационен център на Паметник „Създатели на българската държава“.

На територията на ПП „Шуменско плато“, както и в непосредствена близост до него, се намират следните хижи и хотелски комплекси: парк-хотел „Кьошкове“, комплекс „Орбита“, Вила „Пазачница“, хотел „Старият град“, хотел „Общината“, комплекс „Шуменско плато“, хижа „Букаците“.