Природен парк Странджа: Обща информация

Природен парк “Странджа” предлага на всички жеклаещи да го посетят като туристи или участници в природолюбителски, екологични, етнографски или археологически експедиции свои туристически и рекреационни ресурси с възможност за едно незабравимо преживяване в този красив кът на България.

Към природните и културни забележителности на парка се достига чрез главните пътни артерии – шосе № 9 /Е87/ – първокласен път, минаващ покрай южното Черноморие до гр. Царево и оттам отклоняващ се за Малко Търново в посока Република Турция, шосе № 98 – първокласен път отклоняващ се от Е87 в месттността Пода край Бургас и през местността Босна и с. Звездец достига до Малко Търново. Пътуващите по него имат възможност да се любуват на типичен странджански пейзаж, да отдъхнат край пътни чешми и заслони и да преминат над красивата местност Ковач по големия виадукт над р. Велека. Пътуването по Е87 е още по-пленително тъй като в по-голямата си част пътя минава край морския бряг, достига до Царево и оттам навлиза в дебрите на Странджа. На 75 km от северната граница на парка се намира летищен комплекс Бургас. Ако началото на вашето пътуване започне от Бургас и нямате лично превозно средство, може да използваъе автобусите от автогара ”Юг” за Царево и Ахтопол и от автогара “Запад” за Малко Търново.

Дирекцията на Природен парк “Странджа” ще ви предложи планински, екологични, орнитологични, спотни, културно – познавателни маршрути, туристически водачи, информация за квартири и места за хранене. По Черноморското крайбрежие можете да се настаните в уютни частни квартири или малки семейни пансионати. Покрай морския бряг има къмпинги, а по поречията на Велека и Младежка има живописни места за бивакуване.