По повод телевизионното интервю на премиера Бойко Борисов от сряда вечерта коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“, в която членува и АПБ, припомня, че за нея има проблем всеки път, когато държавата на местно и национално ниво не спазва законите или си затваря очите, когато други не ги спазват.

Комично-трагично е, когато министър председател заяви, че не знае със сигурност кой е реалният собственик на концесията на ски зона Банско в Национален парк Пирин, след като тази информация трябва да е налична най-малко съгласно изискванията на Закона за кредитните институции. Според Закона за мерките срещу изпирането на пари собственикът на концесионера трябва да е известен и на министерствата на околната среда и водите и на младежта и спорта, на Българска народна банка и на община Банско.

И след като държавата е допуснала въпросният собственик на концесията да се разпорежда в национален парк, по закон изключителна държавна собственост на всички българи.

И след като със свое решение правителство отвори за застрояване 48% от територията на Национален парк Пирин, което може да послужи за узаконяване на нарушения, допуснати в националния парк и до ново строителство на много-много повече от втори кабинков лифт.

И след като управляващите готвят лобистки поправки в Закона за горите, разрешаващи сечта и бетонирането в горите – същите поправки, които през 2012 г. доведоха до протестите на Орлов мост и впоследствие бяха отхвърлени, но които ще позволят застрояване в Природен парк Витоша и на много други места.

Затова коалицията „За да остане природа в България“ продължава да настоява за:

1. Оттегляне на решението на МС от 28.12.2017, което дава възможност за строителство в 48% от Национален парк Пирин;

2. Оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение;

3. Обявяване на реалния собственик на концесионера „Юлен“ АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество;

4. Оставка на Валери Симеонов като вицепремиер, заради прокарване на правителствена политика срещу гражданското общество и природата и публичните призиви за насилие и дискриминация;

5. Отхвърляне на внесените лобистки поправки в Закона за горите (същите като през 2012 г.), разрешаващи сечта и бетонирането в горите. Отделяне на контролния орган (Изпълнителна агенция по горите) от брадвата (Министерство на земеделието и храните) и забрана на износа на обла дървесина от държавните гори;

6. Отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им, както и разследване на заменките по Черноморието.

Коалицията ще продължи да настоява българската природа, защитена от националното и европейското законодателство и от международните конвенции, да остане непокътната и ще се противопоставя на всички опити за незаконни сечи и строителство. Защото природата е ценност за цялото общество, както е записано и в конституцията на България.

Share